ÀLBUM DE FOTOS DELS GOSSETS DEL REFUGI EN ADOPCIÓ:

Vols adoptar un gos? Mira aquest àlbum amb les fotos dels gossos que hi ha al refugi esperant trobar una llar:

26 jul 2011

Esterilitzar o no esterilitzar, aquesta és la qüestió.



Segons la Fundació Affinity, el primer motiu de l'abandonament d'animals és l'embaràs no desitjat. Quan algú em pregunta si esterilitzar o no la seva mascota la meva resposta és clara: si l'estimes ho faràs. A més a més, a la persona que es planteja fer criar el seu gos/ssa els demano que abans de fer-ho visitin la gossera més pròxima i es plantegin si fa falta portar més animals al món quan milers d'animals, tant de raça com creuats, estan tancats en una gàbia on viuran la resta de la seva vida o seran sacrificats.





Les primeres fotos són de la Tina, una bóxer que vam trobar ara fa un any abandonada amb 8 cadells. La pobra va arribar esquelètica tot i que a poc a poc es va anar recuperant. La Tina potser va ser abandonada pels seus amos quan aquests van veure que estava embarassada, no hagués estat més fàcil esterilitzar-la des del primer moment?





Algunes raons per les quals la esterilització és la millor opció:

1. En un món ideal cada cadell tindria una bona casa i un bon amo que ho cuidés bé durant tota la seva vida. Però això no existeix. Milers de gossos són abandonats cada any i la majoria d'aquests gossos i cadells acaben morint-se per diverses raons. El nombre de cases responsables que volen adoptar un gos o un gat són molt poques comparat amb el nombre d'animals que necessiten, una casa a on anar, per això si deixes criar a la teva gossa estàs incrementant un poc més aquesta gran desproporció que ja existeix ara.

2. Per moltes precaucions que prenguis, si la teva gossa està en zel intentarà escapar-se obeint als seus instints i els mascles intentaran accedir a la teva gossa per a muntar-la. Si la teva gossa queda embarassada, tu seràs el responsable de cuidar-la, mantenir-la, dur-la al veterinari si té problemes, implicant amb el cost que això comporta. Quan tingui els cadells, tu seràs el responsable de trobar-los bones cases, amb amos responsables que els cuidin bé durant tota la vida. AIXÒ NO ÉS FÀCIL!.

3. Una gossa té el zel aproximadament dues vegades a l'any. El zel dura 4 setmanes, durant les quals la haurà de mantenir fora de l'abast dels mascles. Una gata entrarà en zel diverses vegades durant la primavera induïda per la presència de mascles sense castrar i durant el temps que estigui en zel maullarà sovint i estarà molt nerviosa i intentarà escapar-se per anar a buscar als mascles.

4. Una gossa/gata esterilitzada:

No sofrirà els efectes frustrants i estressants d'estar en zel.
Tindrà menys possibilitat de sofrir càncer de mama.
Mai sofrirà una infecció de matriu, tan comuna en gosses majors.
No experimentarà embarassos psicològics.
Els embarassos psicològics són deguts a una malaltia hormonal de l'animal i, contràriament al que es creia en el passat, el seu tractament és la esterilització com més aviat millor de l'animal, si no la femella desenvoluparà tumors mamàris i/o infeccions de matriu.

5. Un gos/gat castrat:

Mai es barallarà amb uns altres a causa de la presència en la zona d'una gossa/gata en zel. Per tant no serà necessari anar al veterinari per a tractar-li infeccions transmeses pels altres animals.
Mai s'escaparà a la recerca de gosses/gates en zel i per tant mai seran atropellats per automòbils o es perdran.
Tindrà menys possibilitat de sofrir problemes de pròstata quan sigui major.
Serà més sociable i tranquil, perdent aquesta ànsia de trencar la porta per a escapar-se o de barallar-se amb uns altres de la seva mateixa espècie del sexe oposat.


6. Un gos/gat o gossa/gata esterilitzada mai agafarà sobrepes si no es sobrealimenta i se li dóna l'exercici que necessita.

7. La esterilització d'un gos/a o gat/a és una operació de rutina. Es realitza sota els efectes de l'anestèsia, per això no és una operació dolorosa. El post-operatori és curt i senzill.

8. El fet d'esterilitzar no canviarà la personalitat de l'animal. Un gat seguirà caçant ratolins tan bé com abans, ja que caçar és un comportament totalment distint del comportament sexual. Un gos serà tan actiu com era abans, ja que la personalitat d'un gos no està relacionada amb el nivell de les seves hormones.

9. Molta gent pensa que una gossa o gata ha de criar al menys un cop per ser un animal sà. La ciencia ha demostrat que això no es cert ni en humàns ni en animals sinò tot el contrari, els animals que han viscut durant més temps han estat els que mai han parit cap camada de cadells o gatets.

Article de Neus Izquierdo Figarola, revista Bú Bup nº 27 (març-abril 2002 pàg. 40)



Un altre exemple de la conseqüència de no esterilitzar és el Tigre. Aquest va ser recollit per l'Ajuntament de Montoliu quan només era un bebé. Va ser criat per unes voluntàries amb biberó i quan ja va poder menjar sol va entrar al refugi. El ser germanet Blacki aviat va trobar una família meravellosa però ell va anar creixent sense trobar algú que el volgués adoptar. Ara el Tigre ja és gran i per ell el refugi s'ha convertit en la seva llar ja que és el millor que fins ara ha conegut, tot i que no perdem l'esperança de trobar-li una llar. Per evitar que hi hagi més Tigres pel món, bebés abandonats que creixen en una protectora, el Tigre ja està esterilitzat.

No hay comentarios: